Tippek az Alzheimer -kór megelőzésére

Alzheimer -kór a demencia leggyakoribb oka. A tudósok nem tudják, mi okozza ezt, tehát nincs mód annak megakadályozására. Néhány hosszú távú életmód-intézkedés azonban segíthet.

Az Alzheimer -ek körülbelül 5,7 millió embert érintnek az Egyesült Államokban, és a kutatók azt várják el, hogy a számok növekedjenek, mivel az emberek hosszabb ideig élnek.

Mi okozza a demencia legtöbb formáját, beleértve az Alzheimer -kórot is, rejtély marad. A genetikai tényezők szerepet játszhatnak, de a környezeti tényezők növelik a tünetek kialakulásának esélyét, különösen azokban, akiknek specifikus genetikai tulajdonságai vannak.

Ha igen, néhány életmód -intézkedés csökkentheti a kockázatot. A 2016 -ban közzétett szisztematikus áttekintés azt sugallta, hogy az emberek csökkenthetik a demencia kockázatát azáltal, hogy nem dohányzik, fizikailag aktív, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, jó kardiovaszkuláris egészség fenntartása és az agy gyakorlása.

A krónikus betegségek és állapotok, például a magas vérnyomás, a magas vérnyomás, a magas vérkoleszterin, a cukorbetegség, az elhízás középkori és a depresszió korai diagnosztizálása és megelőzése szintén segíthet.

Ezen túlmenően néhány olyan tényező hozzájárulhat, amelyeket a szakértők hagyományosan nem kapcsolódnak a demenciához. Ide tartoznak a látás, a hallás, a bőr egészsége, az ember fogsorának mennyisége és mások. A pontos kapcsolatok vagy azok működésének bizonyítéka azonban korlátozott.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) konferenciáján, 2011 -ben a kutatók megjegyezték, hogy a kevesebb általános egészségügyi problémával küzdő embereknek alacsonyabb a valószínűsége, hogy hosszú távon kialakulnak a demencia kialakulására.

Szív -egészség

A szív- és érrendszeri problémákkal küzdő embereknek nagyobb esélyük van a demencia bizonyos formáinak kialakulására.

Azok az állapotok, amelyek az emberek gyakran fennállnak az Alzheimer előtt, magukban foglalják:

 • Hipertónia vagy magas vérnyomás
 • pitvarfibrilláció
 • Magas koleszterinszint
 • Szívbetegség
 • Cukorbetegség

Ezek a demencia más formáinak, például a vaszkuláris demenciának is alapját képezhetik.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a rossz szív szokások, például a dohányzás és a telített zsírok magas étrendje csökkenthetik az agy térfogatát.

A boncolások kardiovaszkuláris betegségeket találtak az Alzheimer -kórban szenvedő emberek 80 % -ában, bár a kapcsolat nem azt jelenti, hogy az egyik okozta a másikot.

Néhány embernek van a Hallmark Alzheimer plakkjai és kusza, de soha nem alakulnak ki a tünetek. Lehet, hogy a tünetek csak akkor jelentkeznek ezekben az emberekben, ha valamilyen érrendszeri betegségük is van.

érrendszeri demencia akkor fordul elő, amikor az erekben sérülések vannak, amelyek oxigént biztosítanak az agynak. Ennek eredményeként az alacsony oxigénszint eléri az agyat.

A kardiovaszkuláris kockázati tényezők ellenőrzése segíthet megakadályozni az Alzheimer -kór fejlődését.

Néhány ember azonban Alzheimer -eket fejleszti ki, anélkül, hogy bármilyen szív- és érrendszeri tünet lenne.

Metabolikus szindróma

A demencia valószínűleg nagyobb valószínűséggel jelenik meg a metabolikus szindrómában szenvedő emberekben, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a magas vércukorszint -szintű klaszterben –

3458 emberről szóló tanulmány, amelyet az American Heart Association (JAHA) folyóiratban tett közzé, 2017 -ben támogatta ezt a megállapítást. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a kettő közötti kapcsolat továbbra sem tisztázott.

olyan életmód -intézkedések, amelyek elősegíthetik a metabolikus szindróma megelőzését vagy kezelését:

 • Jó étrend
 • Gyakorlat
 • Súlyszabályozás
 • Egyes gyógyszerek

Az egészséges súly, a vérnyomás és a koleszterinszint fenntartása nemcsak a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri események, hanem a demencia és az Alzheimer -kór kockázatát csökkentheti.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek, akiknek túlzott súlya vagy elhízása volt a középkori éveikben, akkor az élet későbbi szakaszában nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer vagy érrendszeri demenciája.

A japán Fukuoka -i Kyushu Egyetemen végzett kutatások 2011 -ben azt találták, hogy a cukorbetegségben szenvedő embereknek szignifikánsan nagyobb esélye van az Alzheimer -i és más demencia fejlesztésére, beleértve az érrendszeri demenciát. A jó cukorbetegség -ellenőrzés csökkentheti a kockázatot.

étrend

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segít az agy egészséges állapotában, mivel javítja a szív egészségét. Az egészséges szív biztosítja az agynak rengeteg oxigénben gazdag vért.

A tudósok összekapcsolták a szívbetegség kockázati pontszámait a kognitív hanyatlás valószínűségével.

A mediterrán étrend segíthet az öregedő agyok védelmében és az érrendszeri demencia megelőzésében.

Ez magában foglalja:

 • olívaolaj, mint a zsír fő forrása
 • Rengeteg gyümölcs
 • zöldségek
 • Korlátozott hús- és tejtermékek

2014 -ben a táplálkozási szakemberek csoportja megjegyezte, hogy a mediterrán étrend segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris és kognitív problémákat, amikor az emberek öregednek.

2013 -ban más kutatások kimutatták, hogy a 70 évesnél idősebb emberek, akik napi több mint 2100 kalóriát fogyasztottak, majdnem megduplázták az enyhe kognitív károsodás kockázatát. A kognitív károsodás az érvelés és a gondolkodás képességének elvesztése.

A 2012-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy az omega-3 zsírsavak és a C, B, D és E vitaminok magas étrendje javíthatja a mentális képességeket, míg a transzzsírok magas étrendje ösztönzi az agy zsugorodását.

Hetente egyszer sült vagy rántott halak fogyasztása csökkentheti az Alzheimer -kór és az enyhe kognitív károsodás kockázatát, a 2014 -ben közzétett tanulmány szerint. az MRI -n az agyterületeken, amelyeknek az Alzheimer -kór veszélye van. ”

Az a személy, aki fiatalabb kortól kezdve fizikai fitneszt és rendszeres testmozgást folytat, alacsonyabb kockázatot jelenthet az érrendszer és az Alzheimer -kór kialakulásának kockázata, a 2013. évi tanulmány szerint.

Az egyik elmélet az, hogy a testmozgás előnyös a kardiovaszkuláris egészség – a demencia kockázati tényezője -, és növeli az agy vér és oxigénellátását.

Ahogy az emberek a késői felnőttkorhoz közelednek, az agy része, amelyet a hippokampusznak hívnak, zsugorodni zenidol amazon https://harmoniqhealth.com/ kezd. Ez a memória elvesztéséhez és a demencia nagyobb kockázatához vezet.

A 2011 -ben közzétett megállapítások azt sugallják, hogy a mérsékelt testmozgás egy éve megfordíthatja ezt a zsugorodást és javíthatja a térbeli memóriát.

A hippokampusz a limbikus rendszer része. Mélyen az agyszövetben található. Fontos a memóriaképződés és a térbeli navigáció több típusa szempontjából.

2012-ben a japán kutatók felszólították az orvosokat, hogy prioritást élvezjenek a testmozgás prioritásaként, mint az Alzheimer-kór megakadályozásának egyik módját egy egér-tanulmány után, és azt sugallják, hogy a testmozgás önmagában ugyanolyan hatékony lehet, mint a testmozgás, valamint az étrend a béta-amiloid képződés csökkentésében. Ez a formáció az Alzheimer -kór meghatározó jellemzője.

Még akkor is, ha egy személy 80 éves kora után elkezdi edzést, csökkentheti az Alzheimer -kór kockázatát, a 2012 -ben közzétett 71 ember tanulmányának eredményei szerint. Nem csak a hivatalos testmozgás, hanem a főzés, Az edények mosása és a tisztítás segíthet.

A terhesség alatt gyakorolt anyák számára született gyermekek is kevésbé valószínű, hogy neurodegeneratív betegségeket alakítanak ki, beleértve az Alzheimer -kórot is. Ez volt a 2011 -ben elvégzett egér -tanulmány következtetése. –

aktív elme tartása

Több tanulmány azt sugallja, hogy a kognitív hanyatlás kockázata alacsonyabb, ha egy személy:

 • Mentálisan aktívan tartja agyát <//
 • erős társadalmi kapcsolatokat tart fenn.

  Megállapították, hogy a 65 éves korban nyugdíjba vonuló alkalmazottak 14 százalékkal kevésbé voltak abban, hogy az Alzheimer -kór diagnosztizálódnak, összehasonlítva azokkal, akik 60 éves korukban nyugdíjba vonultak.

  Ez alátámasztja a „Használja vagy elveszíti” hipotézist.

  Játékok, írás, olvasás és az agystimuláló tevékenységek széles skáláján való részvétel elősegítheti az emlékezet megőrzését az időskorban. A 2013 -ban közzétett kutatások azt mutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen részt vettek olyan tevékenységekben, amelyek jobban gyakorolták az agyi pontszámot, a gondolkodást és az emlékezetet mérő tesztekben. A

  Azok az egyének, akik életük során aktívan tartják az agyukat, úgy tűnik, hogy alacsonyabb a béta-amiloid fehérje, amely olyan protein, amely hozzájárul az amiloid plakk felhalmozódásához az Alzheimer-kórban, egy 2012-es tanulmány szerint.

  2012 -ben az egyik kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kétnyelvű embereknek kétszer annyit kell tapasztalniuk az agykárosodásnak, hogy az Alzheimer -károsodások megjelenjenek, összehasonlítva azokkal, akik csak egy nyelvet beszélnek.

  2003 -ban, egy 469 ember tanulmánya azt találta, hogy bármi, ami megkérdőjelezi az elmét, mint például egy hangszer, sakk vagy híd, akár 63 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.

  A jó minőségű alvás jelentős védelmet nyújthat a memóriavesztés, a demencia és az Alzheimer-kór ellen.

  A tudósok a megszakított alvást az amiloid plakkok felhalmozódásával társították.

  Azok az emberek, akik nem ébrednek fel gyakran az éjszaka folyamán, ötször kevésbé lehetnek amiloid plakk felhalmozódása, összehasonlítva azokkal, akik gyakran ébrednek.

  Ugyanakkor nem világos, hogy az Alzheimer -i alvás -zavarok korai tulajdonságai, vagy ha a megszakadt alvás hozzájárul -e az állapothoz.

  Kilépés a dohányzásról

  Egyre több bizonyíték van arra, hogy a dohányzás hozzájárul a kognitív hanyatláshoz.

  Hosszú távú koreai tanulmány, amelyben 46 140 60 éves vagy annál idősebb férfit vesznek részt, megállapították, hogy azok, akik soha nem dohányoztak, vagy 4 éve kiléptek, alacsonyabb az Alzheimer-i és más típusú demencia kialakulásának kockázata. A csapat 2018 -ban közzétette eredményeit.

  Fej sérülése

  Néhány ember traumás agyi sérülés (TBI) vagy ismételt fejfújások után fejlesztette ki az Alzheimer -eket, például focizás közben.

  2018 -ban néhány kutató feltárta a kapcsolatot a TBI, a demencia és az érrendszeri diszfunkció között. Megállapították, hogy létezhet egy olyan kapcsolat, amellyel a TBI demenciát eredményez, mivel ez károsítja az agyi ereket.

  Azok az emberek, akik részt vesznek a kapcsolattartási sportokban, és más olyan tevékenységekben, amelyek a TBI kockázatát magukban foglalják, védőfelszerelést kell viselniük. Biztosaknak kell lenniük arra is, hogy orvoshoz forduljanak, és rengeteg pihenést kapnak minden olyan TBI után, amelyet megtapasztalnak.

  Ugyanezen okból elengedhetetlen egy biztonsági övet is viselni, ha autóban utazik, és megfelelő ütköző sisakot egy motorkerékpáron vagy kerékpározáskor.

  Takeaway

  A tudósok nem tudják, mi okozza az Alzheimer -kórot. A genetikai tényezők valószínűleg szerepet játszanak, de a környezeti tényezők hozzájárulhatnak.

  egészséges étkezés az egész élet során, elkerülve a dohányzást, valamint a mentális és fizikailag illeszkedést megtartva egyes emberek kockázatának csökkentésében.

  • Mentális egészség
  • Alzheimer/demencia
  • Neurológia/idegtudomány
  • Idősek/öregedés

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos hivatkozásokat

Contents

By Aadarsh Mandhar

https://vanescorts.com https://mstdn.jp/web/@vanescorts https://500px.com/p/van-nakliyat https://www.coursera.org/user/290bf86409872cc4d752f23560686ca1 https://tr.gravatar.com/osmankaya1234 https://wakelet.com/@adaSolar235 https://www.ted.com/profiles/41600617 https://www.credly.com/users/van-escort/badges https://www.diigo.com/profile/vanescort https://www.evernote.com/shard/s529/sh/91d78afc-2f17-7113-b307-3186f1545ed2/Jot0xlcnicD7FZuBng_Swp2Hbv241BRlfK29lqept08iIqv0M8KQdqahVQ https://symbourg-dweolt-rik.yolasite.com/ https://doodleordie.com/profile/vanescorts https://8tracks.com/van-escort https://van-escort.jigsy.com/ https://adasolar1234.page.tl/ https://dribbble.com/osmankaya1234/about https://www.twitch.tv/busekayatr/about https://www.deviantart.com/busekaya34 http://brewwiki.win/wiki/User:Busekaya1234 https://digitaltibetan.win/wiki/User:Busekaya1234 https://moparwiki.win/wiki/User:Busekaya1234 https://theflatearth.win/wiki/User:Busekaya1234 https://fkwiki.win/wiki/User:Busekaya1234 https://pinshape.com/users/2573371-buse-kaya#prints-tab-open https://profile.hatena.ne.jp/busekaya/ https://social.msdn.microsoft.com/profile/busetr/ https://social.technet.microsoft.com/Profile/busetr/ https://osf.io/m3nza/ https://www.hackathon.io/users/348838 https://www.lifeofpix.com/photographers/busrakaya1234/ https://www.liveinternet.ru/users/buse_kaya/post498120769/ https://www.pexels.com/vi-vn/@ada-solar-454795946/stats/ https://www.kickstarter.com/profile/973124988/about https://hub.docker.com/u/vannakliyat https://www.artstation.com/vannakliyat3/profile https://tawk.to/vannakliyat1 https://fileforum.com/profile/busrakaya123 https://bookme.name/vannakliyat https://postheaven.net/vanescorts-com/backlink-list-free-2023 https://educatorpages.com/site/vannakliyat/pages/about-me https://www.beatstars.com/vannakliyat1Kye/about https://public.tableau.com/app/profile/b.ra.kaya https://sketchfab.com/vanescorts https://fliphtml5.com/homepage/lasce https://onlyfans.com/van-nakliyat https://files.fm/van-nakliyat/info https://www.thingiverse.com/vannakliyat123/designs https://artmight.com/user/profile/974290 http://riosabeloco.com/users/busrakaya123 https://app.roll20.net/users/11626923/van-n https://letterboxd.com/vannakliyat/ https://dev.to/osmankaya123 https://www.walkscore.com/people/225577122772/buse-kaya https://band.us/page/90258012/ https://camp-fire.jp/profile/busekaya123 https://qiita.com/vannakliyat1 https://comicvine.gamespot.com/profile/vannakliyat1/ https://knowyourmeme.com/users/vannakliyat https://www.metooo.io/u/vannakliyat1 https://www.myminifactory.com/users/vannakliyat https://coolors.co/u/van_nakliyat https://www.speedrun.com/user/vannakliyat https://roomstyler.com/users/vannakliyat https://www.zazzle.com/mbr/238716400452951183 https://my.archdaily.com/us/@van-nakliyat https://circleten.org/a/242476 https://sowndhaus.audio/profile/busrakaya123 https://www.magcloud.com/user/van-nakliyat https://www.instapaper.com/p/11975651 https://able2know.org/user/vannakliyat/ http://www.rohitab.com/discuss/user/1041813-vannakliyat/ https://www.diggerslist.com/vanescorts/about https://experiment.com/users/vvanescort https://www.avianwaves.com/User-Profile/userId/158592 https://www.noteflight.com/profile/5834a959880d3017e2e37b78a2d3bcc55373993e https://myanimelist.net/profile/vannakliyat van escort van escort https://replit.com/@vannakliyat https://pxhere.com/en/photographer/3953282 https://zenwriting.net/x3fxc7397o http://ubl.xml.org/blog/vannakliyat https://gitlab.pasteur.fr/vannakliyat1 https://developers.oxwall.com/user/vannakliyat https://www.silverstripe.org/ForumMemberProfile/show/100380 https://hubpages.com/@vanescorts http://www.babelcube.com/account/ https://www.mapleprimes.com/users/vannakliyat https://paper.li/vanescorts.com https://www.metroflog.co/vanescort https://pantip.com/profile/7423154#topics https://gifyu.com/vannakliyat https://www.veoh.com/users/vanescort/ https://www.designspiration.com/vannakliyat1/ https://www.metal-archives.com/users/vanescorts https://www.bitsdujour.com/profiles/yDWMuH https://www.vingle.net/posts/5336671 https://storium.com/user/vanescorts https://www.drupalgovcon.org/user/380886 https://tr.pinterest.com/vanescort/ https://www.pozible.com/profile/van-nakliyat https://hypothes.is/users/vanescorts https://influence.co/vanescorts https://artistecard.com/vanescorts https://sallatunturinkoulu.purot.net/profile/vanescortsts https://justpaste.it/4fhe2 https://telegra.ph/Backlink-List-02-14 https://www.bitrated.com/vanescorts https://www.huntingnet.com/forum/members/vannakliyat.html https://www.trainsim.com/vbts/member.php?608017-vannakliyat http://www.travelful.net/location/5078988/t%C3%BCrkiye/van-nakliyat http://www.ccwin.cn/space-uid-11211079.html http://www.askmap.net/location/6458830/t%C3%BCrkiye/van-nakliyat http://hawkee.com/profile/3229726/ http://www.lawrence.com/users/vannakliyat/ https://www.facer.io/u/vannakliyat https://englishbaby.com/findfriends/gallery/detail/2431008 https://hackaday.io/vannakliyat https://www.intensedebate.com/people/vannakliyat https://micro.blog/vannakliyat https://digitalwork.fogbugz.com/default.asp?pg=pgPublicView&sTicket=48039_92ucg07k https://backlinklist2023.gallery.ru/ https://rentry.co/van-escort https://hashnode.com/@vannakliyat https://vannakliyat.hashnode.dev/van-escort-bayan-ilan-sitesi https://my.desktopnexus.com/vannakliyat/ https://www.codechef.com/users/vannakliyat1 https://www.wishlistr.com/vannakliyat https://www.longisland.com/profile/vannakliyat https://www.catchafire.org/profiles/2340169/ https://www.free-ebooks.net/profile/1458985/vannakliyat https://www.mountainproject.com/user/201538346/van-nakliyat https://vannakliyat.cgsociety.org/profile http://phillipsservices.net/UserProfile/tabid/43/userId/200599/Default.aspx https://www.weddingbee.com/members/van-nakliyat/ https://app.lookbook.nu/vanescorts https://calis.delfi.lv/profils/lietotajs/289473-vannakliyat/ https://rosalind.info/users/vannakliyat/ https://digitalwork.fogbugz.com/default.asp?pg=pgPublicView&sTicket=48039_92ucg07k https://app.roll20.net/users/11626923/van-n https://files.fm/van-nakliyat/info https://forums.gta5-mods.com/user/vanescort https://www.zintro.com/profile/zia0d08e2b https://yolotheme.com/forums/users/vannakliyat/ https://pawoo.net/@vannakliyat/ https://www.gaiaonline.com/profiles/vannakliyat/46202916// https://blip.fm/vannakliyat/ https://www.anobii.com/fr/01ce062c884adb70a2/profile/activity/ https://zapytaj.zhp.pl/user/vannakliyat/ https://forums.bohemia.net/profile/1191208-van-nakliyat/?tab=field_core_pfield_141/ https://worldcosplay.net/member/1137255/ https://www.bombstat.com/domain/vanescorts.com/ https://projects.fablabs.io/@vannakliyat1/ https://guides.co/a/van-nakliyat// https://www.chordie.com/forum/profile.php?id=1575957/ folkd.com/user/vanescorts https://www.scoop.it/u/vanescort https://www.pinterest.com/vanescort/vanescortscom/ https://www.pinterest.com/vanescort https://www.blogger.com/profile/02590201419389624170 https://vanescorts.livejournal.com https://vanescort.medium.com https://peatix.com/user/15592042 https://groups.google.com/g/van-escort/c/q7w72MRp2dw https://vanescort.godaddysites.com/ https://form.jotform.com/adasolar1234/van-escort https://twitter.com/vanescortscom https://sites.google.com/view/vanescorts/ana-sayfa https://www.youtube.com/@vanescorts https://linktr.ee/vanescorts https://vanescortbayanlar.statuspage.io ücretsiz backlink listesi edremit escort ipekyolu escort van escort bayan tusba escort bahcesaray escort https://vk.link/vanescorts https://vk.com/vanescorts https://www.pinterest.com/vanescort https://vanescorts.livejournal.com https://vanescort.medium.com https://form.jotform.com/adasolar1234/van-escort https://linktr.ee/vanescorts https://www.youtube.com/@vanescorts ücretsiz backlink listesi busra kaya van escort bayanlar van escort bayanlar free backlink list href.li iddia bayi van https://www.provenexpert.com/vannakliyat/ https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mm1H65HPC0RZ81K2chCcXMJLgmHqLbEQ-3gs46GXSQ4/edit?usp=sharing https://aipi.social/web/@vannakliyat/109893809820717661 https://lazi.vn/user/van.nakliyat https://peatix.com/user/16042582/view https://pantip.com/profile/7423154#topics https://greenhomeguide.com/users/van-nakliyat https://www.projectnoah.org/users/vannakliyat1 https://rentry.co/van-escort http://qooh.me/vannakliyat https://www.jigsawplanet.com/vannakliyat https://jsfiddle.net/vannakliyat/9cndtpaq/ https://www.lawyersclubindia.com/profile.asp?member_id=929885 https://www.quia.com/profiles/vannakliyat https://nhattao.com/members/user5108587.5108587/ https://www.nextbizthing.com/istanbul/automotive/van-nakliyat https://www.bahamaslocal.com/userprofile/1/185779/vannakliyat.html https://www.gametabs.net/user/451606 https://beermapping.com/account/vannakliyat https://www.webwiki.com/vanescorts.com https://community.teltonika-gps.com/user/vannakliyat https://masthead.social/@vannakliyat https://justpaste.it/9wem6 http://www.wikidot.com/user:info/van-nakliyat https://coub.com/van-nakliyat https://www.ohay.tv/profile/vannakliyat https://note.com/van_nakliyat/ sex stories